HTML

Edit és Gergő Kínában - Pekingtől Hongkongig

Friss topikok

  • jobbunko: ugy volt, hogy lesz meg poszt ... (2011.11.08. 13:13) Hongkong
  • hagyma8: a Pöttöm már smafu?! (2011.08.19. 16:48) Yangshuo
  • loranded: Gera: ja, nekem is folyton eszembe jutott ez a szám, de semmi másra nem emlékszem belőle én sem:) (2011.08.16. 15:39) Csengdu
  • Réker: Tényleg csodás ez az Avatar-vidék! a lebegőhegyek főleg. Külön öröm, h jól bírjátok az ételeket, d... (2011.08.16. 00:39) Zhingzjaijae
  • Réker: hihetetlen milyen jól kezditek kiismerni a "kínaiságot"! azért nem lennék kínai egyke, túl furi l... (2011.08.16. 00:34) Benyomasok 1

Címkék

Peking, 2. nap

2011.08.04. 10:11 loranded

A masodik napon tobb egymastol viszonylag messze levo dolgot is meg akartunk nezni, ezert ugy dontottunk, hogy biciklit berelunk es azzal jarjuk be a varost. A szallodahoz tok kozel volt egy biciklibolt, ahol 30 juanert (kb 900 forint) adtak is bicikliket, Gergoen meg valto is volt. Eltekertunk az allatkertbe, ahol lattunk pandakat es hat az van, hogy tenyleg iszonyu cukik, Csengduban meg picikek is lesznek.
Innen attekertunk a madarfeszek stadionhoz, ami a sok nezelodessel, fenykepezessel, kajalassal egyutt ket es fel ora volt. Hutongokon keresztul mentunk direkt - ezek kis sikatorok, amikben sok minilakas van, altalaban wc nelkul, ugyhogy a varos tele van nyilvanos wc-kkel, ahova ki tudnak jarni. Mondjuk hasznalhatnak egy kicsit gyakrabban, a mar jarni tudo kisgyerekekre peldaul direkt olyan nadragot adnak, aminek csak ket szara van es kozepen ki van vagva, hogy egyszeruen menjen a dolog. Elso kapcsolodo elmenyunk a metroban volt, ahol egy kisgyereknek pisilnie kellett, ugyhogy az anyukaja felemelte es meg arra sem veve a faradsagot, hogy elvigye mondjuk a falig, a metroallomas kellos kozepere pisiltette.

Biciklizni Pekingben egy elmeny volt. De tenyleg, tulelesi szempontbol a balatonkoruli ketnapos tura sehol nincs. Bicout ugyan mindenhol van - egy minimum egysavnyi resz el van kulonitve az autoktol, de itt mennek a motorok, sokszor gyalogosok es mivel az autok is befernek, neha ok is. A kresz szabalyok szerint itt a jobbra kanyarodo auto atmehet a piroson es ugy tunt, hogy a biciklisnek/gyalogosnak semmilyen kozlekedesi helyzetben nincs elsobbsege. A piros lampan siman at lehet menni, ha csak az egyenesen halado autoknak van piros, ezenkivul nincs semmilyen szabaly, szembol, oldalrol, hatulrol barmilyen jarmu erkezhet, az a szerencse, hogy amikor mar kozel vannak, a szituaciotol fuggetlenul dudalnak egyet. Ezt egyebkent hasznos tudni, en az elso nappon kicsit a szivemre vettem a sok ramdudalast, de asszem ott inkabb az lenne a serto, ha nem dudalnanak az emberre.
A legparabb szitu az volt, amikor 8 darab 5 savos ut talalkozott, nekunk persze balra kellett kanyarodnunk es az ut egyik oldalan csak egy zebra volt lampa nelkul, aminek nyilvan nincs elsobbsege Pekingben.

Ami miatt kicsit kikeszultem a bicozastol, az a szmog. Nap vegere mar ugy fajt a tudom (bar asszem az nem is tud fajni, mindenesetre olyan volt), mint amikor kiskoromban az egesz napot a vizben toltottem es estere nem tudtam mely levegot venni anelkul, hogy kohognek. Az egyetlen dolog amirol most azt gondolom, hogy nem tudnek megszokni, az a mindenhol terjengo szag. Pesten is vannak szagok: cigi, kocsma, csatornaszag, de ez sokkal elobb buz, ami emiatt sokkal orrfacsarobb. Persze lehet, hogy csak nekunk, mert nem vagyunk hozzaszokva.

Jopofa dolgok ezek a hutongok egyebkent, ha itt szulettem volna biztos nagyon szeretnek ilyenben lakni, tok nagy kozossegi elmeny, lattunk mah-jongozo noket, kartyazo ferfiakat, madarait furdeto embert, hajvagast, szunyalast, vagy csak sima punnyadast.
Az elmult evtizedekben a hutongok 70 szazalekat felszamoltak es felhokarcolo lakotelepekre koltoztettek az itt elo embereket, nem csodalnam, ha kicsit morcosak lennenek ezert.

Ezen a napon csak kis utcai kajaldakban ettunk, eloszor csak en voltam ehes, de vegul az egy adag kaja boven eleg volt kettonknek, 7 juanert (210 forint). Este gozolt tekercseket ettunk szinten ennyiert,10 darabot. Nekem eddig a kacsa utan ez a kedvencem.

A harmadik napon mentunk megnezni a Nagy Falat. Filoztunk sokaig melyik legyen, a turistasabb felvonos, de olcsobb valtozat vagy a 3 oras maszos - vegul ezutobbi mellett dontottunk. Van egy nagyon nepszeru es trendi hostel tolunk nem messze, itt lehetett erre az utra jelentkezni, ugyhogy egy kisbusznyi francia, angol, amerikai, talan sved, stb. turistaval egyutt nekivagtunk az egesz napos turanak. Ket es fel ora volt az ut oda es ugyanennyi vissza. Ugy tunik sokakat visszariaszt a sok maszas, mert szinte a mi csapatunk volt az egesz falon, csak ritkan jottek szembe mas turistak es annyira nem is volt faraszto, ugyhogy nagyon orultunk, hogy ezt valasztottuk. Durva egy dolog ez a fal, mi egy 6 kilometeres szakaszt jartunk be 3 ora alatt, az egesz fal meg valami 6500 kilometer hosszu, amit tenyleg akkor lehetett igazan aterezni, amikor a 3 ora lepcson fel, lepcson le utan mondta ezt a turavezeto lany. Szoval elegge le voltunk nyugozve, gyonyoru hegyek es a vonulatokat kovetve egy tobb meter szeles fal fenseges latvany. Az meg mar magaban is iszonyu vicces, hogy koveti a hegy vonalat, ma mar feltoltenek egyenesre es ugy epitenenek oda barmit is.

Most epp repulon vagyunk egyebkent es a turbulencia elkezdte dobalni a gepet, amin a korulottem tok nyugodtan alvo kinaiak latvanya enyhit egy kicsit. Meg probalok arra is gondolni, amit meg Eszter meselt egyszer, hogy oket hogy dobalta a gep fel es le es ok is tuleltek. Amugy nem felek a repulestol. Najo, de.

Meg a szallodarol par szot: gyonyoruszep volt egy nem olyan gyonyoruszep helyen, a szoba tagas volt es piszokjol felszerelt, ingyenes minibarral. A konnektorba kb otfele csatlakozot lehetett volna bedugni, volt hajszarito, vizforralo, tea, kave, naponta ketszer takaritottak, reggelre egy angol nyelvu napilap logott a kilincsen, delutan 6kor pedig hoztak egy kis sutit a masnapi idojaras-jelentessel. Mindenki beszelt a szallodaban nagyon jol angolul es nagyon kedvesek voltak, a srac akivel beszelgettunk meg azt is tudta, hogy Magyarorszag a kozelmultban hitelt vett fel Kinatol.
A reggeli is fasza volt, pedig sok helyen irtak, hogy ehetetlen, de meg haromfele felvagott es (ugyan picit edes) kenyer is volt.

A gyomrunkat meg elso nap probara tettuk, reggel fel 10kor toltunk egy hatalmas adag levest, ami este 6ig ki is tartott, vettunk utcai arustol gyumolcsot, amit a helyszinen meg is ettunk, fagyit, amit az a gyanunk nem asvanyvizbol keszitettek (1 juan - 30 forint volt). Aztan en elfelejtettem, hogy meg fogat se kene csapvizzel mosni (ezt azota is modszeresen, egyszer jutott eddig eszembe), ugyhogy a nap vegen ugy voltunk vele, hogy ha ezt tuleljuk gyomorproblemak nelkul, akkor mindent. Tuleltuk. A biztonsag kedveert vittunk egy fel liter eskuvorol maradt szarvasi 50 szazalekos palinkat, abbol iszunk estenkent egy-egy kupicaval.

Na most megyek imadkozni egyet, hogy epsegben foldet erjunk.

(kozben megerkeztunk es ezuton is koszonom Moninak, hogy megitta helyettem a 20000. kavet!:))

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://haromhetkinaban.blog.hu/api/trackback/id/tr223123091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

strawbunny 2011.08.04. 13:30:34

:) ugy a Falon megvolt a plankingelés? :D

Pist 2011.08.04. 15:06:06

Én is nagyon várom már a pekingi képeket. A plankelés vagy az owlingozás tényleg MUST ezekben az ínséges időkben, ha valaki Kínában jár. Úgy kell az ez most a hazai augusztusi őszben robotoló barátoknak, mint egy falat kenyér :)

SPetter 2011.08.04. 23:23:00

A fórumon található plankinges és owlingos képekből merítsetek ihletet, és nyomjátok a kis pokémonok között a deszkás baglyokat, mintha nem lenne holnap!

Pistus 2011.08.08. 10:34:07

Királyok a képek! A plank a falon tényleg kötelező volt, de nekem az utcai fodrászat és a kis kínai, aki Gerával pózol, azok is tetszenek :D
süti beállítások módosítása