HTML

Edit és Gergő Kínában - Pekingtől Hongkongig

Friss topikok

  • jobbunko: ugy volt, hogy lesz meg poszt ... (2011.11.08. 13:13) Hongkong
  • hagyma8: a Pöttöm már smafu?! (2011.08.19. 16:48) Yangshuo
  • loranded: Gera: ja, nekem is folyton eszembe jutott ez a szám, de semmi másra nem emlékszem belőle én sem:) (2011.08.16. 15:39) Csengdu
  • Réker: Tényleg csodás ez az Avatar-vidék! a lebegőhegyek főleg. Külön öröm, h jól bírjátok az ételeket, d... (2011.08.16. 00:39) Zhingzjaijae
  • Réker: hihetetlen milyen jól kezditek kiismerni a "kínaiságot"! azért nem lennék kínai egyke, túl furi l... (2011.08.16. 00:34) Benyomasok 1

Címkék

Hongkong

2011.08.20. 14:29 loranded

Hongkongba Shenzenen keresztul erkeztunk, mert az meg Kinaban van es oda olcsobb volt a repjegy, de aztan meg jo 4 oras buszut vart rank, amirol a hatarnal le is kellett szallni, ujabb ellenorzesek voltak kinai es hongkongi oldalon, csomagok atvilagit, stb. Vegul kora delutan megerkeztunk es nagyon boldogok voltunk, mert a lakas, amit kolcsonkaptunk erre a par napra elkepeszto volt. A kornyek olyasmi volt, mint a budai lakoovezet, kozel a kozponthoz, fenn a dombon. A legfontosabb kulonbseg, hogy a tarsashazak itt nem 3-4, hanem 30-40 emeletesek. Ez a lakas is egy 39 emeletes toronyhaz 19. emeleten volt, hatalmas uvegablakokkal, olyan kilatassal a varosra, hogy akar orakig is el lettunk volna a bamulasaval.

Vegul ugy dontottunk inkabb osszeszedjuk magunkat es nekivagunk a varosnak, el is mentunk megnezni a Jade es Temple piacot, szereztunk terkepet, vettunk bkv berletet - ez tok jo egyebkent, kapsz egy kartyat, amire feltolthetsz x osszeget es amikor felszallsz egy jarmure csippantanod kell vele es levonja azt az osszeget, amibe az utazas kerul. Metro kicsit dragabb, a villamos olcsobb es meglepo modon a hajo a legolcsobb (kb 60-70 Ft). Itt hongkongi dollar van egyebkent, ami picit kevesebbet er a kinai juannal (ez 25 az 28 Ft).

 

Hongkongot az angolok 1997-ben a 99 eves szerzodes lejarta utan visszaadtak a kinaiaknak, es a jelenlegi megallapodas szerint osszesen 50 evig megtarthatjak a jelenlegi politikai berendezkedesuket. Dehat ossze nem lehet hasonlitani a kettot. Ugyan itt is 7 millioan elnek (tovabbra is sokkolo, hogy egy haromnegyed magyarorszagnyi varosrol beszelunk), de megsincs mindenhol buz, kosz, szmog, duda, lokdosodes, kiabalas, mint Kinaban. Van viszont ezer meg ezer draga bolt, rengeteg baromi jol kinezo kajalda,  felhokarcolok, tisztasag es meg egy csomo dolog, ami tavolrol sem emlekeztet Kinara.

Viszont azt kijelenthetjuk, hogy itt is nagy szivas gyalogosnak lenni. Miutan egyik felhokarcolo eri a masikat a fennmarado reszen meg valahogy helyet kellett csinalni az autoknak, a jardat a legtobb helyen ugy oldottak meg, hogy feluljarokat epitettek mindenhova, ugyhogy a napok jo reszet toltottuk lepcsozessel. Ami itt annyira nem is konnyu feladat, mert mig otthon mondjuk ha az Oktogonon at szeretnel menni a mekitol a burger kinghez, csak korbenezel es tudod, hogy melyik zebrakon kell hozza atmenni. Itt viszont a felhokarcoloktol nem latni, hogy merre is kell menni, ugyhogy nem egyszer elvesztunk a feluljarok bonyolult rendszereben es rossz helyen kotottunk ki, de aztan a vegen persze ebbe is belejottunk.

 

Mindenhol emeletes buszok es emeletes villamosok jarnak, amiknek a latvanyaval egyszeruen vegig nem birtam betelni. Annyira mesebe illoek azzal, hogy ilyen keskenyek es magasak, hogy akarhanyszor meglattam egyet meg kellett allni, az elejen meg fenykepezni, de aztan arrol leszoktam. Sokszor sikerult is a felso emeleten az elso szekekre ulni, ezt baromira elveztuk, hogy fentrol, egy nagy uvegablakon kovethetjuk nyomon merre megyunk.

 

Masodik nap reggel elmentunk a hatalmas Ocean Parkba, ahol a rengeteg vizi allat mellett csak befigyel par panda is es szerencsenkre addigra nem erkezett oda a nekunk tobbmilliosnak tuno kinai turistasereg, ugyhogy viszonylag sokaig tudtuk nezegetni. Van egy vidampark resze is, fel is ultunk tobbek kozott egy haromszor atfordulo hullamvasutra, amirol az elejen megallapitottuk, hogy annyira nem is para, pedig az volt. Viszont mindezt legalabb a tenger felett.

 

Ezutan bementunk a varosba kajalni, megneztuk a budos piacnak nevezett kis utcakbol allo varosreszt, ahol olyan kis uzletek vannak, amik a kinai orvoslashoz szukseges gyogyfuveket aruljak, ezenkivul madarfeszkeket, szaritott halakat es  sokfele gombat, teknos pancelt, es meg rengeteg beazonositatlan dolgot.

Talalgattuk mi lehet a legdurvabb, amit itt az ember megvasarolhat, de asszem a tiz centis ozike embrio otos kiszerelesben, szaritva mindent visz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor mar kezdett lemenni a nap felfogaskerekuztunk egy Peaknek nevezett dombra, ahonnan elkepeszto kilatas nyilt korben az egesz varosra. A biztonsag kedveert oda is epitettek egy komplett bevasarlokozpontot, ha esetleg az ember vasarolni szeretne mondjuk egy masszazsfotelt, vagy egy projektort igy hirtelen.

Miutan kigyonyorkodtuk magunkat meg megneztuk a lovit, de sajnos nyari szunet volt, ugyhogy versenyt nem lattunk, pedig allitolag nagy buli, mivel ez az egyetlen szerencsejatek a varosban, ami legalis.

 

Csutortokon elmetroztunk egy kulsobb varosreszbe, ahol a dombok kozott van egy jo nagy buddha szobor es felvonoval lehet eljutni hozza persze gyonyoru kilatassal.

Ezutan visszamentunk a varosba, maszkaltunk, ebedeltunk, este pedig atmentunk a Soho negyedbe, ami tele van hangulatos ettermekkel es barokkal. Eloszor beultunk egy thai etterembe, ahol eletem legcsiposebb kajajat ettem eddig egy rakos mangosalata formajaban, aztan beultunk egy barba, az utcafrontra. Kicsit becsipve a vilag leghosszabb mozgolepcsojevel mentunk haza, osszesen 20 percig tart es innen mar csak lefele kellett mennunk.

 

Rengeteg a yuppie a varosban, ezen az ettermes/baros reszen is nagyreszt ok voltak, egy-egy bar annyira nepszeru volt, hogy kint az utcan ittak az emberek. De nem csak itt talalkoztunk veluk, az uzleti negyedben is sokan voltak. Sot, ott ahol mi laktunk reggelente es estenkent tok kigyurt fiatal, felmeztelen pasikat lathattunk futkoraszni. Najo, egy-egy lany is befigyelt, de ok nem voltak felmeztelenek.

 

Utolso nap delelott elmentunk a History muzeumba meglepoen olcso belepovel (250 Ft). Ketszintes, nagyon igenyes muzeum volt, azt irtak, hogy ha az ember mindent vegig szeretne nezni, akkor 3-4 ora kellene, de minket surgetett az ido, ugyhogy csak ket orat tudtunk raszanni.

 

Kineztunk a neten ket jo ettermet, az egyikben ebedeltunk, a masikban meg vacsiztunk. Az elsoben mindenfelevel toltott gozolt gombocokat lehetett kapni, meg Gergo itt evett eloszor igazan finom csipos-savanyu levest. Az egyik gomboc nagyon suru, szinte mar martas jellegu huslevessel es fuszeres daralthussal volt megtoltve, ezt ecetes, gyomberes szojaszoszba kellett belemartani es en ateltem kinai utazasunk masodik olyan gasztronomiai elmenyet, amit remelem soha nem felejtek el, es ha masert nem, ezert vissza kell jonni.

Ezutan megneztuk a virag- es madarpiacot, aztan atmentunk megint a masik oldalra, ott van egy allatkert tolunk nem messze, tok ingyen, majmokkal, madarakkal. Meg cicak is voltak, de ok csak ugy maszkeraltak ott. Aztan visszamentunk Sohoba vacsorazni.

A masik etteremben vietnami konyha volt, a grillezett rakot ajanlottak es jogosan. Gergo elotte rendelt egy Pho levest (amit termeszetesen en sokkal jobban csinalok, bar Gergo szerint csak maskepp), ami konkretan egy liter levest es fel kilo tesztat jelentett. Mindjart kipukkadok allapotban hazasetaltunk es osszepakoltunk. Elbucsuztunk Lauratol, aki mindenben nagyon kedves volt velunk es akit ezalatt a par nap alatt nagyon megszerettunk.

 

Viszont egyaltalan nem volt eleg sajnos majdnem 4 nap, hogy megnezzuk Hongkongot, meg egy csomo helyre el szerettunk volna menni, ugyhogy ide is visszajovunk. Nem lattuk peldaul Makaot, nem probaltunk ki annyi ettermet, amennyit ki szerettunk volna, nem lattunk sok-sok erdekesnek tuno muzeumot, nem ittunk egy felhokarcolo tetejen egy kavet, nem lattuk azt a par kikotot, amit meg szerettunk volna nezni, es meg sorolhatnam. Sot, beszeltuk Gergovel, hogyha esetleg ugy hozza az elet, akar egy evet is szivesen eltoltenenk itt.

 

Meg tervezunk feltenni kepeket, meg irogatni ezt-azt, ugyhogy egy darabig csekkoljatok meg a blogot, ha jot akartok. :)

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://haromhetkinaban.blog.hu/api/trackback/id/tr893166918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: best eye vitamins antioxidants list 2017.12.20. 10:12:58

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbunko 2011.11.08. 13:13:57

ugy volt, hogy lesz meg poszt ...
süti beállítások módosítása